Richtlijnen voor het indienen van een aanvraag
Stichting Elise Mathilde Fonds geeft sinds 1935 steun aan instellingen zonder winstoogmerk die een sociaal, cultureel of groen doel nastreven, waardoor de maatschappijstructuur in de regio’s Rotterdam en Utrecht wordt verbeterd/verstevigd.
Alle voorwaarden en richtlijnen
Voorwaarden voor indiening van een aanvraag
- Je project mag nog niet begonnen zijn op de datum van beoordelen. Check daarom goed onze deadlines voor aanvragenrondes!
- We behandelen alleen aanvragen die volledig en duidelijk zijn.
- De aanvraag is via ons aanvragensysteem ingediend.
- Je hebt meerdere fondsen aangeschreven voor dit project. Kijk bijvoorbeeld op de website www.fondsenutrecht.nl voor de verschillende fondsen in Utrecht en op www.rotterdamsefondsen.nl voor fondsen in Rotterdam.
- Elke instelling kan maximaal 1x per kalenderjaar een aanvraag indienen.
- Heb je al eerder een aanvraag ingediend of denk je vaker te gaan indienen? Per organisatie kan maar 1 emailadres worden gebruikt.
Richtlijnen voor wie kan indienen
- Alleen stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. Je kunt niet indienen:
- als individu of eenmanszaak
- als overheidsorganisatie
- als bedrijf
- als werkgroep of commissie
- als organisatie die fondsen werft voor andere organisaties
- Voor studenten- en studieverenigingen geldt, dat een bijdrage alleen wordt overwogen voor een lustrumviering, mits de activiteit een serieus karakter heeft.
- Het Elise Mathilde Fonds richt zich op initiatieven die plaatsvinden in de regio’s Utrecht (Utrecht, Bunnik, De Bilt, De Meern, Groenekan, Houten, Maartensdijk, Maarssen, Vleuten, IJsselstein of Zeist) en Rotterdam (Rotterdam, Barendrecht, Berkel en Rodenrijs, Capelle aan den IJssel, Hoogvliet, Maassluis, Pernis, Rhoon, Schiedam, Spijkenisse en Vlaardingen). Een uitzondering kan worden gemaakt als de uitvoerende organisatie statutair in de regio Rotterdam of Utrecht is gevestigd of de doelgroep van het project inwoners van deze regio’s betreft.
Richtlijnen voor welke projecten in aanmerking komen
- Je project valt binnen onze thema’s en voldoet aan alle richtlijnen.
- De inzet van vrijwilligers bij je organisatie en het project is een must. Uitzondering hierop wordt gemaakt bij initiatieven zoals wetenschappelijk onderzoek, ziekenhuizen, grote en gerenommeerde culturele instellingen.
- Bij voorstellingen en exposities geldt dat er met name wordt gekeken of de voorstellingen/exposities plaatsvinden in de regio Rotterdam of Utrecht.
- Je project is voor een brede doelgroep toegankelijk. Congressen, voorstellingen, workshops, masterclasses of studiedagen ondersteunen wij dus alleen als deze voor een algemeen publiek worden georganiseerd.
- Je vraagt geen onredelijk groot deel van de totale kosten en de projectkosten staan in verhouding tot het aantal bezoekers of deelnemers.
- Het Elise Mathilde Fonds ondersteunt KIEM en het Cultuur Innovatie Platform Utrecht (CIPU). Projecten die al door KIEM of het CIPU worden gesteund kunnen niet óók geld van het Elise Mathilde Fonds krijgen (en andersom).
- Er is een duidelijk begin of einde van het initiatief.
- Je initiatief wordt binnen een jaar afgerond.
- Je aanvraag betreft niet:
- overheadkosten, exploitatiekosten of reguliere investeringen
- de totstandkoming of publicatie van een boek, podcast, website of film
- een gevestigd en/of commercieel festival
- een project met een politiek of religieus karakter
- een prijs of prijsuitreiking
Welke documenten worden gevraagd bij te voegen
- begeleidend schrijven*
- projectbegroting*
- dekkingsplan*
- aangeschreven fondsen*
- KvK-uittreksel*
- recente kopie bankafschrift waarop naam en IBAN duidelijk leesbaar zijn*
- kopie van de statuten van uw organisatie*
- laatste jaarverslag*
- eventueel: speellijst
- graag: projectplan
(*= verplicht)